Tips & Tricks: Festivals voor dummies

festivalsvoordummies
Het festivalseizoen komt er weer aan! Elk jaar worden de newbees weer verrast door een overvloed aan regels op een festival. Neem je te veel mee? Neem je te weinig mee? Wat is de beste plek om je tent op te zetten? Aangezien ik al vaak naar festivals ben geweest, heb ik genoeg tips & tricks om met jullie te delen!

1. Tent
Pop-up tentjes zijn ideaal voor festivals. Terwijl anderen een uur lang met stokken lopen te kloten, staat jouw tent in 3 seconden. Even de scheerlijnen vastzetten met haringen zodat je tent niet wegwaait en klaar is Kees! (Opvouwen is een ander verhaal, maar ach, dat zie je dan wel weer). Die van mij kocht ik jaren geleden bij Decathlon, maar tegenwoordig zijn ze overal te koop. Zorg wel dat je een tent met binnentent hebt, deze beschermt je tegen regen, insecten en kou. Wat betreft de plaatsing van je tent: kies een plek die je gaat onthouden. Vermijd toiletten, na een dag stinken deze zo erg dat je er niet onnodig in de buurt wil zijn en vermijd hekken want hier willen mannen nog wel eens tegen aan pissen. Het laatste waar je op zit te wachten is een tent die naar plas ruikt. Slapen met oordopjes in zorgt voor een betere nachtrust, het is namelijk niet rustig op een festival-camping.

2. Sanitair
Douchen op een festival is niet ideaal. Vaak zijn de douches vies, wachtrijen lang en moet je er ook nog eens voor betalen.
Was jezelf met washandjes en zeep, je haren kun je wassen onder de kraan. Kies de verste van het putje, dan heb je de kleinste kans op spuug van andere mensen in je lange lokken. Billendoekjes zijn heilig! Hiermee kun je jezelf tussendoor mee opfrissen. Als je dan toch per se wil douchen, ga dan heel vroeg (7 uur of vroeger) of ‘s middags wanneer de meeste mensen op het festivalterrein zijn. En ja, de toiletten, daar is geen ontkomen aan. Het is handig om tissues bij je te hebben zodat je nooit zonder toiletpapier zit.

3. Eten en drinken
Voor eten en drinken op het camping- en festivalterrein betaal je een vermogen. Mijn tips om het goedkoopst uit te zijn: neem zo veel mogelijk van thuis mee of ga met een pendelbus naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Bewaar je eten en drinken in een koeltas in je tent, dan hoef je geen warme cola te drinken. (Bah!) Hoe meer je eet als je nog bij je tent zit, hoe minder je hoeft te kopen op het terrein. Een goed ontbijt is belangrijk, dan krijg je pas later op de dag honger!

Op het festivalterrein zijn verschillende eettentjes te vinden, van tapas tot kaasfondue en van sushi tot pizza’s. Friet, snacks en loempia’s zijn het goedkoopst en hier kun je prima een paar dagen op leven. Flesjes zijn verboden en worden tijdens de controle weggegooid. Op sommige festivals krijg je je drinken in flesjes (in plaats van bekers), hiervan wordt de dop weggegooid. De gouden tip: neem een dopje mee! Zo kun je je flesje af en toe vullen met water en gewoon dichtdraaien.

4. Geld
Het handigst is om contant geld mee te nemen. Pinnen duurt vaak lang en het is zonde om je tijd daaraan te verspillen. Schat in hoeveel je mee moet nemen door te bedenken wat je er allemaal mee wil doen. Alleen eten en drinken? Of ben je ook van plan om te shoppen op de festivalmarkt? Denk eraan dat je je tent overdag onbewaakt achter laat. Je binnentent kun je op slot doen, maar vergeet niet dat een tent slechts stof is en dieven zo binnen zijn. Draag je waardevolle spullen dus bij je!

5. Mobiel
De vliegtuigmodus is heilig. Waarom zou je je scheel betalen op het festival om je telefoon een beetje op te laden (of uren bij een stopcontact staan) als je voor gemiddeld €5 een draadloze oplader kunt kopen bij Hema of Primark? Op het festivalterrein heb je toch weinig aan je telefoon omdat het bereik er slecht is. Bellen en sms’en gaat moeizaam en internetten kun je al helemaal vergeten. Maak dus goede afspraken met je vrienden voor als je ze kwijtraakt!

Ga jij dit jaar naar een festival? Hopelijk heb je dan iets aan deze tips!

Advertisements

4 thoughts on “Tips & Tricks: Festivals voor dummies

  1. Karel Foolen says:

    Ik zal er aan denken als ik naar het Plein Festival in Kaatsheuvel ga om Present Danger te zien!
    Goeie tips, en alvast veel plezier voor de festivals waar jullie naar toe gaan =D
    Love ❤ jes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s