Waarom muziek luisteren via een platenspeler leuker is.

platenspeler psd
“Ik snap niet waarom LP’s terug zijn” werd gereageerd op een van mijn artikelen over LP’s. Naar aanleiding daarvan leek het me een leuk idee om daar een artikeltje over te schrijven en uit te leggen waarom LP’s zo leuk zijn!

Het begint al met het uitzoeken van de plaat. De hoezen zijn vaak al een kunstwerk op zich en mocht dit niet het geval zijn, dan bestaat de hoes waarschijnlijk uit een oude, foute foto met vreselijke kapsels en kleding die op zijn minst een glimlach waard zijn. Als je na wat snuffelen wat gevonden hebt, neem je je selectie op schoot en bekijk je de hoezen nog eens goed. Je draait hem om en leest welke nummers er op de plaat staan.

platenspeler psd_1 Bijvoorbeeld dit prachtexemplaar, haha!

Dan haal je de plaat uit zijn hoes en leg je hem op de speler. Je laat de naald zakken op het vinyl en na enig gekraak komt de muziek tot leven. Waar in dit digitale tijdperk alles draait om hoge kwaliteit, is het niet erg als je plaat er vrolijk op los kraakt. Omdat je de plaat na een paar nummers om moet draaien, ben je geneigd om dicht bij de speler te blijven zitten. Lekker de hoes bestuderen, de songteksten meelezen of alvast de volgende plaat uitzoeken.

platenspeler psd_2Het verzamelen van platen is eigenlijk al een hobby op zich

In dit digitale tijdperk neem je muziek al snel voor lief. Overal waar je komt is er op de achtergrond wel wat te horen en thuis staat de radio aan. Dankzij de moderne techniek hoef je geen enkel moment meer in stilte door te brengen. Als je naar een LP luistert, luister je bewuster naar de muziek. Op dat moment is muziek de activiteit waar je op dat moment bewust mee bezig bent en waar je je helemaal in kunt verdiepen. Dan is het niet een soort audiobehang dat altijd maar aanwezig is. Het geeft je een ander, bijzonderder gevoel dan een simpel MP3tje. Het kijken naar de draaiende plaat heeft zelfs iets rustgevends. Hoeveel mensen doen dat tegenwoordig nog? Geen beeldscherm om naar te kijken of iets anders om je mee bezig te houden. Alleen de plaat en jij. (Nou ja, meestal dan). 😉

 

Advertisements

One thought on “Waarom muziek luisteren via een platenspeler leuker is.

  1. Karel Foolen says:

    Helemaal met je eens Emmelie, lekker LPs luisteren.M’n radio staat zelden aan, en als ik muziek wil luisteren zijn het LPs. Heel soms kom ik nog ‘n platenhoes tegen die ik zelf heb gedrukt. Mijn eerste 7 jaar als boekdrukker had voor 80% met muziek te maken. Tot zelfs het allereerste muziek blad van Nederland, TUNEY TUNES, wat al lang niet meer bestaat. Je kan het nog wel vinden op Google.
    lovejes Karel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s