Lomography Diana Mini

Diana Mini front

In 2012 kwam ik in het bezit van de Diana Mini, een klein analoog cameraatje van Lomography. Lomography is een magazine, een shop en een community volledig gewijd aan analoge fotografie. Ik had de camera’s van Lomography al vaak op het internet gezien en na een tijdje besloot ik om er zelf een aan te schaffen. In de Lomography Store in Amsterdam werd ik verliefd op dit roze exemplaar. Voor €100 nam ik deze camera inclusief flitser mee naar huis.

Diana mini inhoud

diana detail

De camera is analoog, wat inhoudt dat hij met fotorolletjes werkt. Voor de Diana Mini gebruik je 35mm kleinbeeld film en de camera biedt je de mogelijkheid om te fotograferen in twee formaten, half-frame en vierkant. Kies je voor half-frame, dan kun je wel 72 foto’s schieten op je rolletje van 36 opnamen! Deze rolletjes kun je in de Lomography Store, of gewoon bij de Hema laten ontwikkelen.

diana mini overzicht“Shoot Forever”, een boekje met veel tips en foto’s om inspiratie op te doen

lomography rulesDe 10 gouden regels van Lomography

Het idee is om spontane foto’s te maken. De camera is makkelijk in gebruik en komt met eenvoudige instructies, duidelijk beschreven in de handleiding. Zo zijn er bijvoorbeeld maar twee diafragma instellingen: bewolkt (f8) en zonnig (f11). Ook voor de sluitertijden zijn er maar twee instellingen. Voor daytime shots (een sluitertijd van 1/60) kies je de N-stand en voor nighttime shots of long exposures kies je de B-stand. De film moet je handmatig doorspoelen (hierdoor is het makkelijk om double exposures te maken). Je hoeft dus geen expert in analoge fotografie te zijn om een Lomo-cameraatje te gebruiken!

foto's diana mini

Je kunt niet precies scherpstellen en ook de belichting zal niet perfect zijn, maar dat heeft ook wel weer zijn charmes. De camera geeft dit instagram-ish effect aan je foto’s (bovenstaande zijn dus niet bewerkt). Omdat je niets op de camera kunt zien is het altijd een verassing hoe je foto’s er uit komen te zien!

De Diana Mini is een leuke camera om mee te experimenteren en kennis te maken met analoge fotografie. Ook leer je hierdoor om losser met je foto’s om te gaan. Het is een veelzijdig cameraatje dat dromerige foto’s aflevert. Ik moet toegeven dat ik hem al een hele tijd niet meer gebruikt heb. Maar ach, hij staat wel mooi te pronken in mijn kamer.

Advertisements

4 thoughts on “Lomography Diana Mini

  1. Karel Foolen says:

    Weer wat “geleerd”. Vroeger had iedereen ‘n camera waar ‘n filmrolletje in moest, dus ik ook! Mijn dochter Tanja trouwde met haar Wilko. Dus ik maakte de mooiste foto’s van het paar natuurlijk. Tot dat ‘n nichtje kwam zeggen dat ze kon blijven fotograferen met m’n camera? Filmrolletje vergeten in de camera te doen!
    Leuk om te lezen Emmelie,
    Thank’s ,with lovejes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s