Festivalverslag: Pinkpop 2014, Metal Monday

Op maandag 9 juni ging ik naar Pinkpop. Dit was de laatste dag van het driedaagse festival en deze tweede pinksterdag stond vooral in het teken van rock en metal. Met onder andere Ghost, Mastodon, Avenged Sevenfold en headliner Metallica op het programma werd deze dag gedoopt tot de Metal Monday. Maar Pinkpop is nog altijd Pinkpop, dus er zijn ook genoeg niet-metal artiesten als Arcade Fire, Stromae, Jake Bugg en Bombay Bicycle Club op de podia te vinden. Het beloofde een mooie dag te worden.

PP14 mastodonDe eerste band van de dag, Mastodon.

Om 13.40 begon Ghost op de Brandbier Stage en om een goed plekje te veroveren was ik al ruim van tevoren  aanwezig. In mijn vorige artikel over Fortarock schreef ik dat ik best wel onder de indruk was van deze band. Het aantal publiek dat in de tent stond verbaasde me, ik had verwacht dat er op een festival als Pinkpop niet zo veel mensen op een band als deze af zouden komen. De show was qua theater wat meer voorspelbaar omdat ik Ghost nu voor de tweede keer zag maar dat neemt niet weg dat het concept enorm goed in elkaar zit. Ik vond ze zelfs beter spelen dan op Fortarock en het was een uur lang genieten.

pp14 GhostPapa Emeritus II en een Nameless Ghoul.

Omdat het op een gegeven moment zo warm was dat ik misselijk werd hebben we een tijdje in de schaduw gezeten en wat gegeten en gedronken. De enige bands die ik per se wilde zien waren Ghost en Metallica dus het maakte me niet zo veel uit waar we de rest van de dag zouden doorbrengen. Na wat van Rob Zombie, Biffy Clyro en Powerman 5000 gezien en geluisterd te hebben was het tijd om naar de Mainstage te gaan. Omdat we vooraan wilden staan bij Metallica stonden we een uur voordat de voorlaatste band Avenged Sevenfold begon al in het eerste vak. Veel nummers van de band ken ik niet maar het was niet vervelend om naar te kijken tijdens het wachten.

foto 2Avenged Sevenfold

Het was bijna zo ver, maar na heel de dag gewacht te hebben tot Metallica en net op het moment dat ik helemaal vooraan stond sloeg de sfeer om. De wolken en wind raasden steeds heviger en gevaarlijker over het Pinkpop terrein en Jan Smeets waarschuwde het publiek om vooral rustig te blijven. Ineens was alles zwart en begon het keihard te regenen. Het ene moment hang je met je hoofd onder de kraan om de hitte te bestrijden, het andere sta je verregend in je regencape. Alsof dat nog niet spannend genoeg was, was het ook nog maar de vraag of Metallica op zou treden. Het eerste vak werd geëvacueerd en toen was het afwachten tot het onweer voorbij was en hopen dat ik nog een goede plek zou kunnen staan. Door de duidelijke instructies was er gelukkig geen sprake van onrust.

pp14 onweer“Just a little water” – James Hetfield

Twee uur later zijn we een stuk natter, maar is het dan toch echt tijd voor de afsluiter van Pinkpop. Helaas lukt het niet meer om helemaal vooraan te komen maar ik kwam nog wel in het eerste vak terecht op een plek waar ik het redelijk goed kon zien dus ik mocht niet klagen. Met de laatste, toepasselijke bliksemschichten op de achtergrond begon Metallica hun set met het nummer Battery.

pp14 metallica

Onder het mom van Metallica By Request kregen fans de mogelijkheid om de setlist samen te stellen door op hun favoriete nummers te stemmen. Uiteraard deed ik dat ook en al hoopte ik op meer nummers van het eerste album, Kill Em All, kon ik wel zeggen dat ik tevreden was met het resultaat hiervan.

Setlist
1. Battery
2. Master of Puppets
3. Welcome Home (Sanitarium)
4. Ride the Lightning
5. The Unforgiven
6. Lords of Summer
7. Wherever I May Roam
8. Sad but True
9. Fade to Black
10. …And Justice for All
11. One
12. For Whom the Bell Tolls
13. Whiskey in the Jar
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman

Toegift
16. Fuel
17. Creeping Death
18. Seek & Destroy

pp14 metallicapp14 metallica

Mede door het onweer, waardoor Ride The Lightning opeens een heel andere lading kreeg werd het een memorabele Metallica-show. Ondanks het verschrikkelijke weer heb ik heel erg genoten en toen ik aan het einde van de show ook nog eens twee plectrums wist te bemachtigen kon mijn dag niet meer stuk!
Advertisements

5 thoughts on “Festivalverslag: Pinkpop 2014, Metal Monday

 1. Cor says:

  Een ervaring die je hele leven bij je blijft. Dus als die ouwe mannen over Woodstock beginnen, dan zeg jij meteen,; Nee dan wij, Pinkpop 2014.

 2. karel Foolen says:

  Met dat weer erbij was het ‘n Metal Monday
  Met het laaste nummer vanMetalica, Seek and destroy, denk ik aan jou! Rijmt ook nog.
  Dan zie ik jou weer spelen.
  Thanks with lovejes

 3. Marloes Van de Pol says:

  Weer een mooie blog Emmelie! Ik sluit me aan bij de woorden van Karel. (hij haalt me de woorden uit m’n mond) Pinkpop 2014 was weer mooi, genieten en één om nooit te vergeten…
  xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s