Festivalverslag: Fortarock 2014

Zaterdag 31 mei vond de zesde editie van Fortarock plaats in het Goffertpark te Nijmegen. Toen de headliner Iron Maiden bevestigd was was het voor mij bijna vanzelfsprekend dat ik dit jaar voor de eerste keer naar dit festival zou gaan.

tumblr_n2kyaxsOhz1qiluoco1_1280

Om te weten dat er een metal-festival aan de gang was in Nijmegen hoef je geen muziekkenner te zijn. Het hele gebied om het Goffertpark kleurde zwart van de bandshirts. Ik volgde de stromen met mensen om zo de ingang te bereiken en eenmaal binnen mijn vrienden op te zoeken. Toen we compleet waren vertrokken we richting de Tent Stage om het optreden van Ghost bij te wonen. Het was nog niet erg druk dus we stonden vrij ver vooraan. De band voerde zijn kunstje keurig uit en ik was best onder de indruk van dit satanische concept en het anonieme imago van band. Tijdens Pinkpop zal ik dan ook zeker weer een kijkje gaan nemen bij deze band!

Ghost fortarock 2014

Na een bezoekje gebracht te hebben aan de Metal Markt waar ik wat patches en een shirt kocht gingen we richting de Monster Energy Stage voor Deafheaven. Na een paar minuten van het eerste nummer gehoord te hebben had ik al wel door dat dit totaal niet mijn ding was en ik stond dan ook meer weg te dromen tijdens het zien van de fotografen voor me, hopend dat ik daar binnenkort ook tussen zou staan. Omdat ik mijn vrienden niet achter wilde laten en omdat ik op dat moment niet per se naar een andere band wilde heb ik de rest van het optreden ook maar mee afgekeken.

fortarock mainstage

Daarna was het tijd om wat te eten en gingen we ruim van tevoren voor de ingang van het eerste vak bij de Main Stage staan. Toen het laatste nummer van Alter Bridge ingezet werd mochten we het vak in om ons vervolgens meteen zo ver mogelijk naar het midden te wurmen tussen de mensenmassa. Toen de band het podium verliet lukte het ons om nog verder vooraan te komen en toen kon het een uur lange wachten op Slayer beginnen.

Slayer fortarock 2014

Wat ik nogal vervelend vond was dat er net voordat de band opkwam een wat oudere man begon te duwen en vervelen om zijn vriendin vooraan te krijgen. Jammer voor hem dat het zo vol stond dat niemand een kant op kon, zelfs al zou je het willen. Als je vooraan wilt staan vind ik dat je net zoals iedereen maar een uur van tevoren moet komen maar daar is blijkbaar niet iedereen het mee eens.

De band startte het optreden en ondanks dat ze slordig speelden en het nogal plichtmatig en zelfs ongeïnteresseerd overkwam vond ik het erg vet om de klassiekers zoals Angel Of Death en South Of Heaven live te horen. Na een elleboog tegen mijn kaak, een crowdsurfende vrouw die op mijn hoofd belandde en een hoop geduw en geplet kwam het optreden ten einde.

iron maiden fortarock 2014

Na nogmaals een uur wachten maar deze keer met een zere rug en zware benen was het EINDELIJK zo ver en kon het optreden van Iron Maiden beginnen. Op Graspop 2013 zette de band een geweldige show neer maar helaas stonden een vriend en ik heel erg ver weg en ons doel was dan ook om tijdens onze tweede keer Iron Maiden vooraan te staan. We stonden nog op dezelfde plek als tijdens Slayer en hier waren we enorm blij mee, ons doel om vooraan te staan was behaald!

De Britten weten dat er een spectaculaire show van hen verwacht wordt en deze zetten ze dan ook zeker neer. Het decor dat een grote ijsvlakte geïnspireerd door de albumhoes van Seventh Son Of A Seventh Son uitbeeldt alleen is al bewonderenswaardig. Na elk nummer verandert het decor en ook gigantische robot van de mascotte Eddie was op het podium te vinden. Op wat kleine wijzigingen na was de show hetzelfde als vorig jaar maar dat mocht de pret niet drukken.

Iron Maiden fortarock 2014

In tegenstelling tot Slayer straalt de band enthousiasme en plezier uit wat het een heel stuk leuker maakt om naar te kijken. Het hele podium werd benut en Bruce Dickinson was goed bij stem. Hits zoals The Trooper, The Number Of The Beast, 2 Minutes To Midnight en Fear Of The Dark werden gespeeld en het publiek, waaronder natuurlijk ik, zong en sprong enthousiast met alle nummers mee. De twee uren leken voorbij te vliegen. Een geweldige afsluiting van de dag, het was alles wat ik ervan verwacht had en meer. Als er in de toekomst nog een nieuwe tour komt zou ik daar ook graag weer bij zijn! Ik ben helemaal weer in de festival-stemming en kijk uit naar de Pinkpop maandag met o.a. Ghost, Avenged Sevenfold en Metallica!

Advertisements

One thought on “Festivalverslag: Fortarock 2014

 1. karel Foolen says:

  Erg leuk verslag Emmelie!
  Zo kan ik me toch een beetje inleven in zo’n event!
  Maar als ik dan weer lees van geduw en getrek en bijna bedolven worden onder een crowdsurfende vrouw, en zo druk dat je niet kan bewegen bijna, dan is zoiets niks voor mij.
  Ik moet wel even wat rechtzetten lol
  Als ik lees, dat je in jou enthousiasme meespringt en zingt dan………had jou mammie eigenlijk op de dag van het kind best wel ontbijt op bed mogen brengen.
  Lovejes Karel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s